A Range Rover Velar, eredetileg az Evoque és a Sport közötti űrt hivatott betölteni. Ugyan méreteiben nagyon közel van a Sport-hoz, mégis sokkal személyautósabb a megjelenése és más a vezetési élmény is. Legömbölyített forma, sokkal finomabb külső és olyan apróságok, mint a süllyesztett kilincs, teszik vonzóvá az SUV-t.
 
Többféle motorral kínálják, amik között van dízel és benzines verzió is. A csúcsot, eddig, a 3 literes V6-os jelentette, amit megtámogattak kompresszorral és így 380 lóerő és 450 Nm nyomaték áll a sofőr rendelkezésére. A 0-100-at 5 másodperc alatt teljesíti, ami nem rossz egy ekkora autótól, viszont a fogyasztását tekintve nem nevezhető takarékosnak, bár aki ilyet vesz, azt pont ez nem fogja érdekelni.
 
Ez eddig tök jó, meg minden, de mi van azokkal, akik nem bírnak magukkal és a 380 lóerő kevés számukra? Keressenek más gyártó kínálatából? Ez szóba se jöhet!
 
Szerencsére olyan emberek dolgoznak a cégnél, akik nem engedik el a potenciális vevőket, így megszülethetett egy sokkal erősebb változat! A 3 literes motor helyére 5 literes V8 szívet pattintottak be és ez a motor is kapott egy feltöltőt, biztos ami biztos alapon. Az eredmény? 542 lóerő! A gyorsulási érték is javult, 4,5 másodperc alatt ugrik 100-ra az autó. Ezzel egyébként gyorsabb mint a Porsche Cayman S és akár 270 km/h-val is képes robogni.
 
A nagyobb teljesítményhez, nagyobb üzemanyagtartályra is zükség volt. Az új, 82 literes tank nem nevezhető óriásinak, de így még nehéz lábbal is lehet autózni úgy, hogy csak este kell újra tankolni. hahota Természetesen a fékeket is lecserélték masszívabbakra. Elöl 4 dugattyús 395-ös, hátul pedig 396-os tárcsák kaptak helyet. Gyárilag levegős futóművel szerelték a nagyobb motoros modelleket, ez itt sincs másképp. Annyi változtatás történt, hogy az erősebb autóhoz igazították, csakúgy mint az összkerékhajtást és a hátsó diffit. 
 
Az autó külsején is alakítottak kicsit, hogy véletlenül se keverjék össze egy átlagos dízel példánnyal. Elöl nagyobb beömlők, hátul pedig teljesen új lökhárító és 4 darab, feltűnő kipufogó jelzi, hogy ez nem egy hétköznapi Velar. 
 
Ezután már csak az a kérdés, hogy mennyibe kerül egy ilyen? A Range Rover Velar SVAutobiography-ért 86.120 angol fontot kérnek, ami nem kevés, viszont ha azt nézzük, hogy 4,5 másodperc alatt van 100-on és kitűnik a többi hasonló autó közül, akkor ésszerű döntés lehet. 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2019. február 06.)

Forrás: Car Throttle