Május 23. Péntek

A kis csapat 9 órától a Lurdy mélygarázsban gyűlt össze. Egy kis pakolás, szeretetcsomag vásárlás után neki is indultunk utunknak, az immáron negyedik éve látogatott Tuning Show Kraków-nak. Első megállónk a szokásos szlovák oldali első benzinkút volt, bal oldalon, ahol a gyors záró vonal átlépése után kiderült hogy a másik oldalon is végre megnyitották a töltőállomást.

Egy jó 3/4 óra múlva folytattuk is utunkat ami szlovák részen megint kátyúkerülgetésével kezdődött. Pár órával később elértük a régen annyira kedvelt útfelújítást, ahol az elmúlt 2 évben olyan sokat álltunk sorba, most viszont nem kis meglepetésre egy új felüljáró várt minket, amin nem kevesebb mint 10 másodperc alatt át is jutottunk.

Nem sokkal ezután elértünk a hegyekbe, ahol hála a csodás napsütésnek gyönyörű látvány tárult elénk, ezért vissza is vettünk kicsit a tempóból, hogy gyönyörködjünk a tájban (kihasználva asszony-gyerek miatti sűrű wc-kényszerpihenőket) és párszor megálltunk kicsit kinyújtózni, sétálni!

A Lengyel határátkelő is tartogatott meglepetést: ahol eddig vissza kellett kapcsolnunk 1-es sebességre és majdnem futóművet otthagyva bukdácsoltunk át, ott most őszinte mosollyal nyugodtan gurultunk át a friss sima aszfalton. A domb tetejére fel jutva ismét a szokott benzinkúti pihenőben tartottunk egy pihenőt, ahol gyorsan kihasználva időnket egy rögtönzött ebédet is elfogyasztottunk.

Nem olyan nagy sikerrel, ugyanis már a rendelés sem ment könnyen hiszen a felszolgáló hölgy önhibáján kívül sajnos csak az anyanyelvén beszélt! De egy kis Activity után végül sikerült enni is pár falatot! Persze részemről nem ajánlom a jövőben arra járó csapatnak mert a hotelben szoba számra hozzák a pizzát, de erről majd később.

Folytattuk utunkat a rendezvény felé, hegyre le - hegyre fel majd kisebb-nagyobb útfelbontási akadályok után meg is érkeztünk a teljesen új Krakow Expo helyszínére ami otthont adott a 2014-es Tuning show-nak.

Gyors eligazítás a recepciós hölgyekkel, akik rögtön közölték, hogy van autómosási lehetőség a két épületszárny között, na gyorsan kocsiba be irány mosni... ami sajnos nem jött össze, mert a fiatalember már csavarta is össze a slagot, és esze ágában sem volt pár percet várni, hogy esetleg nekünk is legyen esélyünk gyorsan végezni.

Sebaj, hál' istennek volt Mecknél vödör és szivacs, valamint EZ Wash tisztító csomag és az elmúlt évek tapasztalatai miatt mindenkinél volt némi tisztítószer is. Igaz kicsit lassabban, de sikerült elfoglalni helyünket a számunkra kijelölt standon!

Gyors beállás, kordonozás és már irány is a recepciós pult taxit rendelni, hogy gyorsan átvegyük szálláshelyünket!

A péntek esténk ezután gyors zuhannyal folytatódott, de pihenés helyett előkerült Zsolti barátom alma pálinkája, ami azért is komoly volt, mert egész nap az autó csomagtartójában utazott ezért picit felmelegedett.

A folyosóról beszűrődő hangokat meghallva el is indultunk megkeresni a többieket egy kis kóstolóval. De nem csak hazánk fiait/lányait sikerült megtalálni, hanem a kiállításon mellettünk lévő Szlovák stand autótulajdonosait is, akiket hamar rá vettünk hogy meg kell kóstolni Hungarikumunkat!

Pár perc alatt el is indult egy rögtönzött party, ami először a folyosón, majd a szálló bejáratában folytatódott. Kint mindenkinek kötelező volt inni, még annak is aki csak arra járt. Így sikerült megismerkednünk Geobával, egy nagyon kedves Magyar nyugdíjas buszvezetővel. Ő másnap fel is ajánlotta, hogy a busszal kiviszi kis csapatunkat a kiállításra, és nagyon szívesen megnézi autóinkat.

Május 23. Szombat

Gyors reggeli után Geobá már az ajtóban várt minket, izgulva, hogy induljunk a busszal a kiállításra. A rövid 1,5 km-es úton Gábor (Meck) próbált idegenvezetőset játszani a mikrofonnal, több-kevesebb sikerrel. Megérkezve a rendezvényre kis hadakozás következett a biztonsági szolgálattal - Geobá buszát nem szívesen engedték be - de sikerült rögtönözni egy kis parkolót. Igaz sajnos nem sokáig, de legalább gyorsan át tudott futni ő is a kiállított autók közt.

Majd elindult Gábor és Milán társaságában felvenni a csoportját megnézni auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Mi maradtunk még egy kicsit a kiállításon amíg gyorsan befejeztük a maradék tisztogatást autóinkon, majd páran elindultunk Rynek G³ówny-ba, ami ugye a híres Krakkowi piactér!

A taxikból kiszállva pár perc séta után oda is értünk, ahol valami fergeteges nyüzsgő emberekkel teli kirakodóvásár tárult élénk, szebbnél szebb ajándéktárgyak ételek és mozgó szobrok kíséretében. Kis vásárolgatás után pedig jöhetett a kihagyhatatlan, szuper finom fagylalt kis pihenéssel egybekötve. Közben folytattuk utunkat a Wawel vár felé vezető úton, amely végén megtaláltuk szerintünk a környék legkomolyabb éttermét, ahol a sört literes kancsókba csapolták. Nem kis tanakodás után,pár perc helyi nyelv tanulmányozásával egybekötve sikerült kiszúrni a szomszéd asztalnál a csülköt, amit Zsolt barátommal meg is rendeltünk hogy majd mi ketten megesszük.

Persze nem gondoltuk volna, hogy jóval több mint 1,5kg-os csülköt kaptunk, amit egyszerűen még kettőnknek sem sikerült legyűrni. Az ebéd végen kaptunk ajándékba egy Good Bye italt, valami cherrys finomságot, ami nem csak a gesztus, de az íze miatt is nagyon jól esett.
Az ital végeztével a parkon át a helyi plázába vettük az irányt ami kb 30 percig tartott, miközben mar láttuk a felettünk gyülekező elég csúnyának látszó felhőket.

A pláza ajtaján alig értünk be, mikor el is kezdődött egy hatalmas vihar amiből bent mit sem éreztünk de mar a hömpölygő esővíz az üvegtetőn elég sok mindent elárult. Shoppingolás befejeztével pont vége is lett a viharnak, ezért gyorsan kerestünk egy taxit, vissza a rendezvényre.

Megérkezve nem sok mindent tapasztaltunk a vihar pusztításából, de a rendezőkkel beszélve mindjárt kisebb meglepetés volt hallani hogy nem csak a kinti rendezvényeket kellett lefújni, de az összes kinti árusító helyet megrongálta, molinókat letépte, fákat tort ketté a vihar.

Sajnos a kint álló autók közül is voltak szerencsétlenek mert egy 4-5 darab sajnos megrongálódott a repülő törmelékek miatt. Tuning Kingz-es barátainkat sem kímélte meg a vihar, a csarnok mögött felállított alumínium szerkezetű standjukat - ahol az autókkal kellett volna kisebb bemutatót prezentálni - a vihar mint egy darab ropit törte össze.

Kis pihenés és városi beszámoló csapatunk többi tagjának, akik ott maradtak a kiállításon, mindjárt indultunk is szállásunkra. Kis tisztálkodási után a lányok mar is rendeltek egy pizzát, amit a szoba ajtóig hozott a kedves futár a baj csak az volt hogy a 60cm-es pizza csak keresztbe fért be az ajtónkon.

Ezzel zártuk remek 1. napunkat Krakkóban!

Május 24. Vasárnap

Napunkat ismét egy kiadós reggelivel és fürdéssel kezdtük, majd pakolás és irány a show. Az egész napot a kiállításon töltöttük, bár nem mondható valami mozgalmasnak, de sikerült végignézni mindent, a kiállító cégeket, autókat és kiegészítőket.

Kicsit sikerült a driftbe is betekinteni a rendezvény előtt lévő lezárt részen, ami ugyan nagyon pici volt, és a körben álló tömeg miatt nem is nagyon élvezhető, de mindenesetre ügyes sofőröket és remek bemutatót láthattunk.

A csapat másik fele ezt a napot használta ki arra hogy megtekintse a várost, a lányok pedig a helyi bevásárló-komplexumban töltötték napjuk nagy részét.

Kis beszélgetéssel, taktikai eszmecserékkel töltöttük el a nap többi részét! Délután jött az első díjkiosztó, a szokásos Top 5, amin különböző stílusokból kiválogatott autókat vittek ki a drift helyszínére.

Ahol az elmúlt 2 évben a Silex8 Leon és Corri is sikert aratott, idén sajnos a rendőrök miatt a Corrado nem tudott részt venni így nem sikerült kijutnunk az 5 autó közé. Egy Audi A3, Nissan 350z, Golf 1, Civic del Sol és egy Golf 5 voltak a befutók. Miután átadták a díjakat, vissza vezették őket a pavilonba és kis szünet után került sor a Tuning Kingz dijkiosztójára, amin minden kategóriában 3 díj és 2 db különdíj került kiosztásra.

Kategóriák közt volt street, old scool, dub, és a fő, a Show 'N Shine, amiben mindent néztek az autón (külső-belső, hifi, futómű). Sorban jöttek a kategóriák, sorolták a neveket és meglepetésünkre nem nagyon hallottunk egy magyar nevet sem, a végén a a 3 legszebb autó díja került sorra. Harmadik helyen a top 5-ben résztvevő Civic del Sol végzett, na itt el is hagyta a számat hogy "ha ő lett a harmadik akkor mehetünk is pakolni".

Erre következett a második hely amikor is Peter Baky Audi A4 hangzott el hatalmas meglepetésünkre, amit a kint lévő kis csapatunk üvöltve fogadott. Első helyen pedig az alpine által szponzorált Peugeot végzett.

Ezután gyors pakolás kordonok bontása, csoportfotózás és neki is indultunk utunknak a haza vezető úton!