Készülőben a Furious 7 standee az AMTS-en

Hosszú ideje vártuk már a legújabb Halálos Iramban epizódot, melyet az AMTS és a Gymkhana.hu közös vetítésén volt alkalmam premier előtt megtekinteni. Íme az első benyomások!

Mint tudjuk, az eredetileg tavaly nyárra tervezett hetedik rész az egyik kulcsszereplő, Paul Walker tragikus halála miatt majdnem egy évet csúszott, a filmet pedig részben a forgatókönyv átírásával, részben a hiányzó jeleneteknél öccse, Cody Walker vendégszereplésével tudták befejezni.

Mivel egyben Paul utolsó felbukkanását láthatjuk a mozivásznon, a feladat adott volt az Universal részére, hogy - amellett, hogy a film hozza a tőle elvárt akciódús történetet és hangulatot - egyúttal méltó emléket is biztosítson az elhunyt sztár számára.

Aki némi ellentmondást érez mindebben, az teljesen jól érzi. Az is lehet persze, hogy én ültem be túl nagy elvárásokkal a moziba, vagy nehezen tudtam elvonatkoztatni a múltbéli eseményektől, de minden bizonnyal e kettőt - már csak a leforgatott jelenetek által "adott" sztori miatt - nem is igazán lehetett volna egyszerre tető alá hozni. Mindez kissé rányomja a bélyegét az egész filmre, ami most érezhetően nem alkot olyan kerek egészt, mint mondjuk az előző rész: összességében, a végén nekem kicsit az a se füle, se farka érzésem volt. Mintha egyszerre akarna komoly és vicces, ugyanakkor sokat mondó eposz és könnyen emészthető limonádé lenni. Az igazán jó poénokból is kevesebb volt a szokásosnál - talán direkt.

Félreértés persze ne essék, mindettől függetlenül a Furious 7 önmagában ismét egy remek autós-akciós mozi, itt-ott jól megtűzdelve a fizikával vagy a realitással köszönőviszonyban sem álló eseményekkel, Mortal Kombat-ba illő verekedésekkel és persze rengeteg hihetetlenül látványos, autókkal kapcsolatos jelenettel. Utóbbiak érezhetően nagyobb hangsúlyt is kaptak, mint az utóbbi 2-3 részben, ami mindenképpen pozitívum.

Tetszett az is, hogy a sztori szépen végigvezeti a nézőt a korábbi epizódokon, igazság szerint mind hangulatban, mind témában mindegyikből van benne egy kicsi. A hetedik rész szépen kapcsolódik be a történetbe, és habár a sztori ezúttal sem egy nagy durranás - például Torrettóék bevonása a titkosszolgálati akcióba, vagy az átvezetés a közel-keleten leforgatott blokkba már-már kínosan elcsépelt - mégis remekül leköti nézőt kettő és negyed órán keresztül, a néha kifejezetten zavaró magyar szinkron ellenére is (Pl. pont Paul Walker, valamint a főgonoszt játszó Jason Statham esetén számomra sokat rontott az élményen a magyar hang).

A tényleg ütősre sikeredett, kb. 20 perces végkifejlet után, ahogyan várható volt, a film egy nagyon szép búcsúval zár Brian O'Conner karakterétől. Nem tudom, hogy az elkövetkezendő legalább három új részben miként sikerül majd kitölteni a színész által hagyott űrt, vagy mi az, amit még ebből a témakörből erőlködés nélkül ki lehet hozni (e téren már most is erősen határeset volt a helyzet), de az biztos, hogy ezzel a felvonással még nem lenne méltó befejezni a Halálos Iramban sorozatot.

Furious 7 Soundtrack by Wiz Khalifa

Espoilerezni viszont nem szeretném a filmet, összességében nekem tetszett, szórakoztató és látványos, már csak Paul szereplése miatt is megéri a mozijegy árát. Rajongóknak biztosan kötelező darab, de autós mozi szintjén is többet nyújt az előző résznél, így akinek az bejött, ezt is imádni fogja.

Részemről biztosan benevezek még a feliratos verzióra is.