Ha csak bambulsz magad elé a monitorra, nem értve mi hol és hogyan is van az új Carstylingon, akkor ez a blogposzt pont Neked szól.

Nézzük sorban, mik is a főbb változások!
 

Új felépítés

A Carstyling.hu 12 éves fennállása során rengeteg tartalmat, rovatot és funkciót halmozott fel, melyekből lényegében mindenhol megtalálható volt szinte minden. Ezt az őskáoszt igyekeztünk az új struktúrával felszámolni, ami reményeink szerint lényegesen leegyszerűsíti az oldalon történő kiigazodást.

Az oldalt öt nagy tartalmi szekcióra osztottuk szét, melyek saját fejlécszínnel és egyéni főoldallal is rendelkeznek. Ezek a következők:

1. Magazin (carstyling.com/magazin)

Szépen rendszerezve az összes cikkünk, leírásunk és beszámolónk, ami az évek során született. (fejlécszín: fekete)

2. Rendezvények (carstyling.com/rendezvenyek)

Az eseménynaptár és az események kaptak egy külön kiemelt rovatot: itt mindent megtalálsz, ha autós rendezvényeket keresel. (narancs)

3. Közösség (carstyling.com/kozosseg)

Minden, amit az oldal felhasználói generálnak: fórumok, user autók, blogok,  ontopicok, aréna és klubok listája (sárga)

4. Vásárlás (carstyling.com/aruhaz)

Használt- és új alkatrészkereső, céges akciók, cégkereső és gyártók rovatok. (a céges részek zöld, az apróhirdetési részek narancs színt kaptak)

5. Multimédia (carstyling.com/multimedia)

Ide gyűjtöttük össze az összes kép- és videótartalmat, ami az oldalon fellelhető. Mivel igen népszerűek, a videós bejegyzéseknek egy vadonatúj, kereshető rovatot hoztunk létre. (kék)

Megváltozott az oldalak felépítése is: a bal sávot megszüntettük, helyette szélesebb, átláthatóbb és nem utolsósorban kevesebb reklámot tartalmazó egyetlen darab jobb sávot hoztunk létre, amibe innen is bepakoltunk mindent. Ebben mindig az adott szekciónak megfelelő tartalmakat találod (tehát például a közösség rovatban az User autókat, magazinban a rovathoz kapcsolódó cikkeket stb), de vannak állandó elemek is, melyek a régi oldalon is mindenütt kint voltak. Ők a fórumos box, valamint a termékes box. Utóbbit, a fórumhoz hasonló háromállású megoldásban helyeztük el, így eldöntheted, mit szeretnél látni a jobb sávban. Ha az aprókat választod ki, akkor ezentúl mindenütt csak azokat látod majd.
 

Új navigáció

A megújult struktúrához igazodnak ezentúl az URL-ek is. Az oldal összes része szép webcímet kapott, így a korábbi mindenféle.php?id=XY címek helyett jellemzően a /szekció/rovat/kategória/név eléréssel találkozhattok, melyhez az oldal fejléce alatt található navigációs sáv is idomul.

A fenti lenyíló menüket megszüntettük, helyettük a legnépszerűbb, legkeresettebb rovatokat pakoltuk be mindig elérhetően a fejléc alá - ha hirtelen nem találnál valamit, először keresd ott! nevet Ez utóbbi egyelőre tesztfázisban van és a visszajelzéseitek szerint fog változni. A tervek közt egy egyedileg szerkeszthető menü szerepel, amivel teljesen testre szabhatod az oldalt magadnak, de gondolkozunk egy lenyitható teljes oldaltérképben is - ez hamarosan elválik.

Az irányvonalunk az volt, hogy maximum két gyors kattintással, görgetés nélkül is elérjetek minden létező rovatot, bárhonnan, kiderül, mennyire jön majd át Nektek mindez.
 

Saját funkciók, értesítések

Ami eddig a bal felső boxban volt, most kivétel nélkül a fejlécben foglal helyet. A saját adataidat / hirdetéseidet / feltöltéseidet érintő funkciókat ezentúl a neved alatti legördülőmenüben érheted el, a leglényegesebb dolgokat (autód oldala, kedvenceid listája és a privát üzenetek) ikon formájában pakoltuk ki, állandó elérésre.

Mellettük találsz egy új funkciót, ez pedig az Értesítések: ezen az oldalon találod meg 30 napra visszamenően a Carstyling.hu téged érintő történéseit. Ha valaki ír az oldaladra, válaszol a kommentedre, képet ajánl, arénázni hív stb. akkor a rendszer az ikon aktiválásával rögtön jelezni fogja számodra (ha mindez zavar, adataid módosításánál ez a funkció természetesen kikapcsolható).

Ugyanitt kap még nagyobb hangsúlyt az, ha valakit a kedvenceid közé teszel. Ez a funkció mától azt is jelenti, hogy az adott felhasználót követed, így ugyanitt értesülni fogsz róla, ha valamit fejleszt az autóján, képet tesz fel, netán blogot publikál. Érdemes lecsekkolnod, kik vannak a kedvenceid között!
 

Új kereső-funkciók, címkék

Megújult kereső funkciónkkal sokkal egyszerűbbé tettük gyakorlatilag BÁRMI megtalálását az oldalon. Minden kereshető szekció fejlécének szélén megtalálod a gyorskereső alkalmazást, mellyel az adott rovatban tudsz keresni. Ha finomítani szeretnéd a keresési feltételeket, akkor a mezőbe kattintva éred el a "részletes keresés" funkciókat, melyekben rovatokra lebontva találod meg a lehetőségeket. Itt található meg például az user autókhoz tartozó várva-várt részletes kereső is.

Szintén nagy hangsúlyt fektettünk - és fektetünk a jövőben is - a címkékre, melyeket 2009-ben vezettünk be a blogokhoz, 2012 után vezettünk pedig a cikkeinkhez, azóta pedig igen szépen gyűlnek. A címkék saját oldalt is kaptak, ahonnan egyetlen kattintással elérhetők az azonos témájú cikkek, blogok és ontopic bejegyzések. Persze egyelőre nem mind: az adatbázisunk feldolgozása még jelenleg is gőzerővel folyik, a végeredmény pedig egy teljesen egységes, kiterjedt tagelési rendszer lesz, ami mindenki hasznára válik majd!
 

Felturbózott user autós adatlap

A számos fejlesztés közül az egyik legszembetűnőbbek az új adatlapok, melyben egy valóban igényes környezetben teheted közszemlére autódat, valamint mindent, amit eddig csináltál vele. Néhány az új funkciók közül:

  • Kibővített autóadatok oldal: részleteiben megadható felni / gumi konfigurációk, fogyasztás és egyéb - nem csak tuning - jellemzők
  • külön tabos, kommentezhető galéria autód képeinek
  • Felhasznált márkák logóinak megjelenítése az adataid között
  • Alkatrészek tab, az autódhoz nálunk elérhető autós termékek azonnali megjelenítésére
  • Díjak felvitele: az autóddal nyert trófeák megjelenítési lehetősége
  • Szép fejléckép vágása az oldaladhoz
  • QR kód generálása az oldaladhoz


Új fórum funkciók

Az egyik legfontosabb újítás, hogy ezentúl lehet értékelni is az egyes felhasználók kommentjeit. A komment mezők bal alsó sarkában található nyilakkal tudod pozitív, illetve negatív irányban megítélni, mennyire is volt hasznos egy hozzászólás. Ha nem tudsz érdemben hozzászólni valamihez, de egyetértesz / nem értesz vele egyet, érdemes ezt a funkciót használni. A "plusszolás / mínuszolás" egyébként teljesen anonim művelet és terveink szerint az is marad.

Már a régi verzióban is megvolt, azonban kiterjedtebb lett az ONtopic bejegyzések gyártása, melynek segítségével autód fórumában, valamint azokban a fórumokban, ahol moderátor vagy, egyetlen kattintással tudsz saját, a közösség számára is megosztható mikroblogot gyártani. Mindennek működéséről és használatáról korábbi cikkünkben olvashatsz.
 

Reszponszívitás, mobil dolgok

Na és persze ne menjünk el szó nélkül a leglátványosabb újítások mellett sem. Az oldal modern, új megjelenése a Velodesign munkáját dicséri, a böngészőablak méretéhez igazodó (reszponszív) új felület mellett már él a mobil verziónk is, melybe hamarosan az összes funkció belekerül. A fontosabbak már jelenleg is elérhetők okostelefonos nézetben, azonban ez a rész még folyamatos tesztelés és finomítás alatt áll, 1-2 héten belül nyeri majd el égleges formáját. Türelmeteket addig is köszönjük!
 

Zsírozás és Aréna

E két fogalom szinte egyidős az oldallal, az utóbbi években - részben nem titkoltan szánt szándékkal - kissé a háttérbe szorultak. Azt a világot mi sem akarjuk visszahozni, mikor az user autók oldala smiley-kkal és "toltalak az Arénában" kommentekkel voltak teleömlesztve, valamint vérre menő viták folytak arról, hogy épp ki adott retket egy autóra. A gyökereinket (bármely értelemben véve) azonban ha akarnánk, sem tudnánk elfelejteni.

 

A megújult Aréna azonban annyira szép lett, hogy vétek lenne parlagon hagyni, az új kedvenc-értesítési funkciókkal pedig talán egy fokkal igazságosabb eredmények is születhetnének a párbajok során. Próbáljuk talán meg a kiviteléhez méltó tisztelettel újrakezdeni ezt a játékot!

A Carstyling like-ja a zsír, ahogy egy ősi indián közmondás tartja, így meghagytuk ezt a funkciót is az user autók oldalán. Az aktuális támogatóid - ha vannak - nem meglepő módon a "Támogatók" tab alatt elérhetők minden user autós oldalon. Ők mindig a sajátj támogatóid, oda is van írva, nem félreérteni.
 

Frissítd fel magad!

Számos új funkció és megadható adat került be mind saját adatlapod, mind autód adatlapját illetően, a legjobb felhasználó élmények eléréséhez érdemes ezek frissítésével kezdened a tevékenységet. Töröljük le a port azokról az adatlapokról! kacsint
 

Hibák és észrevételek

Az oldal sokat fog még finomodni az elkövetkezendő hetekben (a mobil verzió pl. még bevallottan bétás) és természetesen mindenki visszajelzésére számítunk! Elsősorban az esetlegesen felmerülő hibák / hiányosságok kiküszöbölése a cél, de minden új ötletnek örülünk. A két idevágó fórumunk továbbra is él:

Észlelt hibák jelzése: Hibákat ide írjátok fórum
Ötletek, észrevételek: 5letek az oldalhoz fórum

Ha idáig eljutottál, akkor tényleg érdekelt a dolog nevet Köszönöm, hogy végigolvastad a blogot, érezd jól magad a Carstyling.hu-n!