Fast & Furious 8 standee az idei AMTS-en

Az AMTS premier előtti vetítésén még a hivatalos csütörtöki dátum előtt sikerült megtekinteni a Halálos Iramban saga legújabb tagját, mely a Fate of the Furious címet kapta. Íme az első benyomások, spoilerek nélkül!

Az igazat megvallva, az előzetesek alapján minél több infó körvonalazódott a legfrissebb Fast & Furious filmből, annál inkább kezdtem tartani tőle, hogy mit hoz majd a nyolcadik epizód. Már a hatodik részt követően is érezhető volt a sztori igencsak izzadtságszagú csűrése-csavarása, a logikus eseménymenet feláldozása egy-egy látványos helyszín, vagy jelenet oltárán, a fizika törvényeinek bárminemű létjogosultságáról pedig ugye már elég régóta nem is érdemes beszélünk ennél a sorozatnál. Mindehhez Torretto és Shaw "szerepcseréje", valamint a trailerekben látható jeges és tengeralattjárós részek már annyira erőltetett húzásnak tűntek, hogy joggal gondolhatta mindezt az ember 100%-os kínlódásnak, mikor már tényleg nem tudnak mit kitalálni.

így a flm utáni első sokkban azonban, mindent összevetve azt kell mondjam, hogy sokkal rosszabbra számítottam.

Illúzióink persze ne legyenek, abban a tekintetben mindenki megnyugodhat, hogy az új rész ugyanúgy hozza a fent taglalt disszonanciákat, mint az előzőek, sőt. Míg a korábbiak esetén leginkább Mission Impossible, esetleg Charlie Angyalai utóérzése volt az egyszeri nézőnek, az új eposz jeleneteinek túlnyomó része már sokkal inkább a Tripla-X filmekre hajaz. Komolyan venni egy percig nem lehet az egészet, túlságosan meglepő, az előzetesekből nem kikövetkeztethető fordulatok és mélyen szántó gondolatok sincsenek benne - bár látszik, hogy dolgoztak azért az ügyön ezen a téren is.

Sztoriban - már ha kell ilyenről beszélni - és hangulatában nekem teljes egészében az ötödik-hatodik részt hozta, illetve azoknak egy látványban rendesen feltupírozott, szereplők tekintetében viszont egy kissé már megfáradt változatát. Ennyi felvonás után persze elég nehéz újat kihozni ugyanabból a gárdából, mindezen pedig a vérfrissítésnek hozott új "főgonosz", valamint a család oldalán, az érezhetően Paul Walker karakterére emlékeztető zöldfülű delikvens sem segített túl sokat.

Aki tehát arra számít, hogy ezúttal egetverő változások történnek egy hiteles és "komoly" film irányába, annak ismét csalódnia kell. Lehet majd megint morogni a sokadszor lehúzott bőrön, a "már akciófilm, nem tuning" témán, a történet néhol már tényleg kellemetlenül összeerőszakolt fonalán, vagy a realitás totális hiányán: rutinos F&F rajongóként azonban az ilyen apróságok igazán már fel sem tűnnek.

2001 óta volt idő megtanulni, hogy ezekre a filmekre miért kell beülni. Ez egyrészről nem más, mint a döbbenetesen látványos jelenetek, amiből aztán dögivel van ebben az epizódban. Fogalmam sincs, hány autót kellett összetörni, vagy milyen mennyiségű munkaóra kellett egy-egy számítógéppel felturbózott snitthez, de látványvilágban, ötletekben, valamint eszement autós jelenetekben - részemről - messze vert minden megelőzőt a nyolcadik rész.

Másrészről pedig ott vannak a különleges, egyedi járművek, melyek szempontjából szintén nagyon kellemes alkotással állunk szemben. Az akciójelenetek zömében végre az autók a főszereplők (a korábbiakban látható rengeteg verekedés és lövöldözés rovására), ami számomra mindenképpen pozitívum volt, a kubai rész a legelején pedig egyszerűen mindent visz. Mindezekre rájön most is a rengeteg - főként egymás cseszegetéséből fakadó - poén, amelyek a karakterekhez hasonlóan egy kissé megfáradtak már, de azért még mindig ülnek.

Összességében megint csak egy remek autós-akciós mozi a Fast & Furious 8, pontosan azt hozza, amit várunk ettől a sorozatól, igazán sem több, sem kevesebb nem akar lenni ennél. Kult-film ebből az epizódból sem lesz, de kikapcsolódásnak, egy könnyed vasárnapi mozinak tökéletes választás.

Várjuk a Ti véleményeiteket is! ;)