Az NVH rövidítés ismerős lehet azok számára, akik gumiabroncs-alkatrészekkel foglalkoznak: a zaj, rezgés és keménység" (Noise, Vibrations and Harshness) kifejezést takarja és a jármű futása közben keletkező zaj, hangok és remegések összességére utal. Ez az autó motorjának a különböző alkatrészeire átterjedő rezgésének és azon talaj érdességének hatása, amelyen az autó halad. Ha a rezgés frekvenciája 100 Hz-nél nagyobb lesz, zaj keletkezik, amely zavaró az utasok számára.

Az idő előrehaladtával az autógyártók egyre kifinomultabb megoldásokat alkalmaztak annak érdekében, hogy csökkentsék a rezgés átadását a motorról a jármű alvázara. Az egyszerű gumi-fém támaszokról először hidraulikus felfüggesztésre váltottak az 1970-es évek elején. Az ilyen típusú felfüggesztéseknél egy folyadékot (általában etilén-glikolt) vezetnek be a speciális kamrákba, ami azok belsejében áramolva további párnázási funkciót biztosít a gumibakokhoz képest.

A motorfelfüggesztések fejlődése együtt járt az autók megnövekedett összetettségével: az elmúlt években számos olyan újítás bevezetésének lehettünk tanúi, amelyek a fogyasztás és a szennyezés csökkentését célozták, és amelyek hatással voltak a motor működésére. A Start 6 Stop technológia és a hengerek szelektív kikapcsolása megnövelte azokat az erőket, amelyeket a motor az autó alkatrészeire továbbított, ezért a rezgések és zajok kezeléséhez újfajta módszerekre volt szükség.

A gyártók az aktív motorfelfüggesztés bevezetésével reagáltak az igényekre: ebbe a családba többféle felfüggesztés tartozik, amelyek különböző módon igazodnak az autó vezetési körülményeihez. Az ilyen felfüggesztések bevezetése a fedélzeti elektronika fejlődésének volt köszönhető: számos ECU-jához (elektronikus vezérlőegységéhez) számos alkatrész csatlakoztatható, a kapott adatok alapján pedig kiigazítható azok működése.

Az aktív felfüggesztések a motor működési frekvenciájához igazodva működnek és olyan mozgásokat generálnak, amelyek képesek kiegyensúlyozni a különféle érzékelők által észlelt rezgéseket. Az ilyen összetevőknek köszönhetően az utasok által észlelt zaj akár 20 dB-el is csökkenthető.

Az elmúlt években a motorfelfüggesztések fejlődését az új anyagok keresése jellemezte. Az autógyártók azzal szembesültek, hogy az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás érdekében csökkenteni kell az autók tömegét: a végső cél az volt, hogy megfeleljenek az új, szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak.

Az Euro 6 szabvány szerinti járművektől kezdődően tanúi lehettünk a műanyagok fokozatos bevezetésének, amelyek lehetővé teszik az alkatrészek tömegének csökkentését, azonos szilárdság és dinamikus teljesítmény mellett.

A motorfelfüggesztések is hasonló fejlődésen mentek keresztül: a műanyagok, mint például az üvegszál erősítésű poliamid, lehetővé teszik a motorfelfüggesztés súlyának akár 30-40%-kal történő csökkentését is anélkül, hogy veszélyeztetnék annak funkcionalitását. A műanyagok ezenkívül a régi anyagokhoz, például az acélhoz és alumíniumhoz képest nagyobb mértékben hasznosíthatók újra: Ily módon az autógyártók betarthatják az élettartamuk végére ért járművekre vonatkozó európai előírásokat.

Erre a fejlődésre a Dacia Duster és Opel Insignia járműveken alkalmazott motor-felfüggesztés a példa.

Fórum: Témaindító komment (videoTOM, 2021. július 18.)